Spørgsmål og svar om solceller

Hvad er en solcelle?

Solcellerne er paneler af forskellige størrelser som bruges til at danne solens stråler til elektrisk energi.
De monteres mest på husets tag, hvor de om dagen producerer elektricitet som bliver inmagasineret i batterier eller bliver omformet til 220V og kan bruges til at drive almindelige husstands apparater.

Hvad er forskellen mellem solvarme og solceller?

Solvarme anlæg bruger vand for at omsætte solens energi til varme, mens solceller omsætter solens bestråling til elektricitet.

Hvor meget energi kan man få fra en solcelle?

Solceller produceres i størrelser fra 0,5cm x1cm og op til 2m x 3m. Små solceller bruges i lommeregner, mobil telefoner og de kan være på milliwatt størrelsen. Mellemstore solceller er på 4x4 cmm til 20x 30 cm og bruges til havelamper, campingvogn, kolonihaver, båd. Store solceller anlæg kan give mellem 100Watt og 6 kWatt til nettilslutning.

Fordele og ulemper ved solcelle energi?

Fordele: ved solcelle energi: gratis energi i hele solcellens levetid, ingen eller meget få vedlige holdelses udgifter, langt levetid op til 35-40 år,

Ulemper: prisen /watt et stadivæk for høj, energien kan kun fås hvis solen skinner og kun om dagen, energien skal gemmes enten i batterier eller på nettet, eller ved brug af brændselsceller.

Hvordan foregår bortskaffelsen af solceller?

Bortskaffelsen af solceller er et emne som meget få har beskæftiget sig med, mest på grund af den lange levetid som solcellerne har - 25-30 år.
For at kunne se en vej til bortskaffelse og genanvendelse skal man analysere alle de komponenter og materialer en solcelle indeholder.

Glas - ca. 78% af den totale vægt, kan genanvendes hvis man kan få en teknologi som skiller den fra klæbestoffet mellem glas og solcellerne - Teknologi som endnu ikke er tilgængeligt.

- EVA klæbestoffet - ca. 10 % af den totale vægt, Polyester

- ca. 7 %, silicium ca. 4 %

- Sølv ca. 0,4 %, Kobber ca. 0,3 %, De fleste af materialerne er ikke så farlige på grund af den lille procent, men det ser ud at der er problemer omkring behandling af sølv og kobber.

De store fabrikanter af solceller anbefaler forskning omkring disse procedurer.

Polykrystaline og amorfe solceller er relativ mindre skadelige i forhold med dem der indeholder "Cadmium Telluride" eller "Kobber indium selenide"som ved adskillelse genererer tunge metaller.

Hvor stort et anlæg skal man vælge?

Til private skal anlægget være mindre end 6000W og producere på årsbasis mindre elektricitet en man bruger.
Man skal derfor undersøge sin el-regning og se års forbruget i kWh/år. F- eks en familie med 2 voksne og 2 børn bruger i gennemsnit ca. 5000kWh/ år. Som tommelfinger regel skal familien vælge et 5000 Wpeak nettilsluttet solcelleanlæg.

Hvor mange slags solceller findes på markedet?

Monocrystalline solceller - som er de mest effektive i gode sol vilkår
Polycrystalline solceller - som er mest effektive i gode sol vilkår men afgive mindre energi end de før nævnte
Tyk film solceller - effektive ved lav belysning - de mest effektive ved lavere lys.

Hvordan monteres en laderegulator?

1. Tilslut altid først kablet fra batteriet til laderegulatoren

2. Tilslut bagefter kablet fra solcellerne til laderegulatoren

3. Tilslut til sidst kablet fra forbruget til laderegulatoren

Hvad er en “Stand-alone” solcelleanlæg?

"Stand-alone" solcelleanlæg er batteridrevet solcelleanlæg. De er uafhængige energi kilder som producerer strøm (12VDC, 24VDC, eller 230VAC) alle de steder hvor der ikke er muligt at få almindelig 230V strøm fra en stik kontakt. Disse anlæg kaldes også "Ø-anlæg med solceller"

Hvordan dimensioneres solcelleanlæg?

Til dimensionering af batteridrevet solcelleanlæg kan man bruge online formularen fra følgende link:

Dimensionering af 12V solcelleanlæg : http://www.kerychip.dk/dimensionsolcelle.html
eller send gerne en e-mail til info@solcelle.dk

Kan man udvide et 12V solcelleanlæg?

Et 12V solcelleanlæg kan udvides, opgraderes med flere solceller og/eller batterier. Hvis man vil tilføje flere solcellemoduler, skal laderegulatoren kunne trake alt det strøm som solcellerne levere i alt ved fuld solskin.

Hvad er et nettilsluttet solcelleanlæg?

Nettilsluttet solcelleanlæg er solceller monteret i serier/parallel til en inverter som er koblet til 230V nettet i huset.
Energien fra solceller i et nettilsluttet solcelleanlæg bliver "lagret" på 230V nettet (i stedet for batteri som ved batteridrevet anlæg), medmindre den bliver brugt med det samme til almindelige husholdning.

Hvor stort et nettilsluttet solcelleanlæg må man installere i DK?

Ifølge Netto måleordning må private installere maks 6000W solcelleanlæg, men samtidig ikke producere mere end man bruger på årsbasis

Kan det betale sig at investere i et nettilsluttet solcelleanlæg?

JA! Som følge af prisudviklingen i 2012, Investeringen kan tilbagebetales i løbet af ca. 10-12 år. Derefter får man gratis strøm i de næste 15-20 år.
En investering uden risiko for tab i de næste 25-30 år (hvis man se på de mange tab på børserne, aktierne osv.)

Må man selv montere et nettilsluttet solcelleanlæg?

Man må gerne selv montere et nettilsuttet solcelleanlæg med undtagelse af netinverteren som skal tilsluttes til 230V nettet af en AUTORISERET elektriker.

Solcelleindustrien trin for trin

I grove træk kan solcelleindustrien deles op i en fødekæde med fire trin:

1. Raffinaderier
Destillerer rent silicium ud af sand. Der findes mindre end ti raffinaderier i verden. Råprodukt: »polysilicium«, semiconductor grade silicium med en ekstrem renhed.

2. Siliciumkrystalproducenter
Dyrker siliciumkrystaller af den rå silicium (blandt andet Topsil i Danmark). Derefter skæres krystaller i stykker på typisk 125x125 mm. Tykkelsen er oftest 270 my.

3. Solcelleproducenter
Tilføjer aktive lag, diodelag og metalkontaktering til silliciumkrystallerne.

4. Solpanelproducenter
Monterer mange solceller med ledninger i et panel. Panelproducenterne er tæt ved kunderne, og kan designe paneler efter behov

Hvad betyder “Photovoltaic”?

Det betyder elektricitet fra lys. Ved at bruge den photovoltaiske teknologi ( solceller) kan man bruge solens lys, til at forsyne med energi forskellige elektriske apparater.

Hvad kan man bruge en omformer til?

Omformeren bruges til at lave om på strømen fra 12V til 230V.
Det vil sige hvis du har et apparat som kun kan forsynes ved 230V og gerne vil have strøm fra et 12V batteri - så skal du bruge en omformer eller inverter.

Hvad skal man bruge af udstyr for at få strøm?

For at få strøm i f. eks kolonihavehus, sommerhus, bår , campingvogn, skal du have en solcellemodul, et batteri, en laderegulator, inverter, kabler.
Komplete systemer kan du se på følgende link: http://www.kerychip.dk/solenergi/12v-solcelle-anlaeg.html

Skal man bruge en inverter i batteri drevet solcelleanlæg?

Hvis man har apparater som bruger 230V vekselspænding - er man nødt til at bruge en inverter til forsyning med strøm af disse apparater.

Man kan undgå at bruge inverter ved at bruge apparater, pærer til 12V direkte.

12V LED pærer, 12V TV apparater, 12V oplader til bærbar PC, 12V kaffemaskiner, 12V køleskab - er eksempler på apparater som ikke skal bruge inverter.

Inverterne bruger selv strøm, selv om man ikke bruge strøm fra dem. Derfor husk at slukke dem hvis man ikke bruger strøm.

Kan en solcelle oplade uden direkte sollys? F.eks. Når der er skyet?

Solcellerne skal have fuld solskin for at kunne levere strøm. Nogle typer solceller - Amorfe Solceller kan også levere lidt strøm når himlen er overdækket. De leverer ca. 10-20% af det de kan levere ved fuld solskin.

Hvad er en laderegulator?

Laderegulatorer til batteri drevet solcelleanlæg, beskytter batteriet mod overopladning fra solcellen (mest om sommeren) og mod afladning af batteriet ved for meget strøm forbrug ( så man undgå at batteriet går i stykker).

Hvad betyder back-contact solceller ?

Indtil for nylig alle kommercielt producerede krystallinske solceller havde denne konstruktion med front kontakter og metalstænger som overfører elektricitet. Men takket være den seneste teknologiske udvikling, der har været en nytilkommen til det globale solenergi marked: back-kontakt solceller. I disse solceller er både positive og negative kontakter trykt på bagsiden, derfor udsætter 100% af solcelleområdet for lys, hvilket bringer solcelle effektivitet op.

Almindelig solcelle

Almindelig solcelle

Back_contact_solcelle

Back_contact_solcelle

Hvad er forskellen mellem mono og poly krystallinske solceller

EFFEKTIVITET
Monokrystallinske er generelt mere plads effektive end polykrystallinske.
En kvadratmeter af monokrystallinske solceller vil generere omkring 190W
En kvadratmeter af polykrystallinske solceller vil generere omkring 180W

Mono Poly krystallinsk celle

Mono og Poly krystallinske celler

ÆSTETIK
En monokrystallinsk solpanel generelt har en pænere udseende, da det er sort i farven, hvor polykrystallinske er mørkeblå.
Imidlertid er farven på polykrystallinske celler blevet formørket markant de seneste år, og de ser nu meget mørkere ud end før.
TEMPERATUR
Polykrystallinske solceller generelt har en lavere temperatur koefficient end monokrystallinsk solceller.
Hvis man har en 1kW monokrystallinske moduler på samme tag side om side med en 1kW af polykrystallinsk modul:
De monokrystallinske moduler vil være lidt mindre i forhold til de polykrystallinske eftersom det er mere pladsbesparende.
Dog vil 1 kW polykrystallinske celler generelt, generere mere elektricitet i løbet af året sammenlignet med 1 kW monokrystallinske solpaneler, på grund af dens bedre temperaturbestandighed.
PRISER
Monokrystallinske solceller koster normalt mere end en polykrystallinsk solcelle. Prisforskellen for en 250W solcellemodul kan være på ca. 100kr.