Spørgsmål og svar om solceller

Jeg har et ældre nettilsluttet solcelleanlæg 6kWp, Kan jeg få batteri koblet til anlægget ?

Man kan desværre ikke tilslutte et batteri til ældre inverters som er nettisluttet. Du skal have en ny hybrid inverter.
En ny hybrid inverter på 6kW + et batteri kan koste over 70.000,00 Kr inkl moms

Hvad er en solcelle?

Solceller er paneler af forskellige størrelser som bruges til at omdanne solens stråler til elektrisk energi. De monteres oftest på hustage, hvor de om dagen producerer elektricitet som bliver indmagasineret i batterier eller bliver omformet til 220V og som kan bruges til at drive almindelige husstandsapparater.

Hvad er forskellen på solvarme og solceller?

Solvarmeanlæg bruger vand for at omsætte solens energi til varme, mens solceller omsætter solens bestråling til elektricitet.

Hvor meget energi kan man få fra en solcelle?

Solceller produceres i størrelser fra 0,5cm x1cm og op til 2m x 3m. Små solceller bruges i f.eks. lommeregnere og mobiltelefoner og de kan være på milliwatt-størrelsen. Mellemstore-solceller er på 4×4 cm til 20×30 cm og bruges til havelamper, campingvogn, kolonihaver og både. Store solcelleanlæg kan give mellem 100Watt og 6 kWatt til nettilslutning.

Hvor meget CO2 udledes ved produktion af solceller

Beregninger foretaget af EU-forskere i projektet ExternE viser, at solceller i Tyskland udleder 180 gram CO2 for hver produceret kWh solcelle, hvis man medregner produktionen af solcellerne. Produktionen af solceller er blevet langt mere effektiv og mindre skadelig i løbet af de seneste ti år.

Fordele og ulemper ved solcelleenergi?

Fordele: ved solcelleenergi: gratis energi i hele solcellens levetid, ingen eller meget få vedligeholdelsesudgifter, lang levetid op til 35-40 år.

Ulemper: prisen/watt et stadigvæk høj, energien kan kun fås hvis solen skinner og energien skal gemmes enten i batterier, på nettet eller ved brug af brændselsceller.

Hvordan foregår bortskaffelsen af solceller?

Bortskaffelsen af solceller er et emne som meget få har beskæftiget sig med, mest på grund af den lange levetid som solcellerne har (25-30 år).
For at kunne se en vej til bortskaffelse og genanvendelse skal man analysere alle de komponenter og materialer en solcelle indeholder.
Glas: ca. 78% af den totale vægt, kan genanvendes hvis man kan få en teknologi som skiller den fra klæbestoffet mellem glas og solcellerne – teknologi som endnu ikke er tilgængeligt.
– EVA-klæbestof: ca. 10% af den totale vægt,
– Polyester ca. 7%
– Silicium ca. 4%
– Sølv ca. 0,4%
– Kobber ca. 0,3 %
De fleste af materialerne er ikke farlige på grund af den lave procentdel solcellerne indeholder, men det ser ud til at der er problemer omkring behandling af sølv og kobber.
De store fabrikanter af solceller anbefaler forskning omkring disse procedurer.
Polykrystaline- og amorfesolceller er relativt mindre skadelige i forhold til dem der indeholder cadmium telluride eller kobber indium selenide, som ved adskillelse genererer tunge metaller.

Hvor stort et anlæg skal man vælge?

Til private skal anlægget være mindre end 6000W og producerer på årsbasis mindre elektricitet end man bruger.
Man skal derfor undersøge sin elregning og se årsforbruget i kWh/år. F.eks.: en familie med 2 voksne og 2 børn bruger i gennemsnit ca. 5000kWh/ år. Som tommelfingerregel skal familien vælge et 5000 Wpeak-nettilsluttet solcelleanlæg.

Hvor mange slags solceller findes på markedet?

– Monocrystalline solceller – som er de mest effektive i gode sol-vilkår
– Polycrystalline solceller – som er mest effektive i gode sol-vilkår men afgive mindre energi end de førnævnte
Tyk film-solceller – effektive ved lav belysning og de mest effektive ved lavere lys.

Hvordan monteres en solcelle til en laderegulator?

1. Tilslut altid først kablet fra batteriet til laderegulatoren
2. Tilslut bagefter kablet fra solcellerne til laderegulatoren
3. Tilslut til sidst kablet fra forbruget til laderegulatoren

Hvad er en “Stand-alone” solcelleanlæg?

“Stand-alone”-solcelleanlæg er batteridrevet solcelleanlæg. De er uafhængige energikilder som producerer strøm (12VDC, 24VDC, eller 230VAC) alle de steder hvor der ikke er muligt at få almindelig 230V strøm fra en stikkontakt. Disse anlæg kaldes også “Ø-anlæg med solceller”.

Hvordan dimensioneres solcelleanlæg?

Til dimensionering af batteridrevet solcelleanlæg kan man bruge online formularen fra følgende link:
Dimensionering af 12V-solcelleanlæg : https://solcelle.dk/dimensionering_12vsolcelleanleg.htm
eller send gerne en e-mail til info@solcelle.dk

Kan man udvide et 12V-solcelleanlæg?

Et 12V-solcelleanlæg kan udvides og opgraderes med flere solceller og/eller batterier. Hvis man vil tilføje flere solcellemoduler, skal laderegulatoren kunne trække alt det strøm som solcellerne leverer i alt ved fuld solskin.

Hvad er et nettilsluttet solcelleanlæg?

Nettilsluttet solcelleanlæg er solceller monteret i serier/parallel til en inverter som er koblet til 230V-nettet i huset.
Energien fra solceller i et nettilsluttet solcelleanlæg bliver “lagret” på 230V-nettet (i stedet for batteri som ved batteridrevet anlæg), medmindre den bliver brugt med det samme til almindelige husholdning.

Kan man montere et batteri til eksisterende gamle nettilsluttede solcelleanlæg ?

Hvis du allerede har et nettilsluttet solcelleanlæg som er over 3 år gammel kan du ikke tilslutte et batteri til det .
Din inverter skal være af typen hybrid for at kunne  arbejde sammen med et batteri

De nyeste hybrid inverter kan bruges sammen med et batteri i nettilsluttede solcelleanlæg

Derfor skal man skifter inverteren for at kunne tilslutte batteri.

Hvor stort et nettilsluttet solcelleanlæg må man installere i DK?

Ifølge Netto måleordning må private installere maks 6000W solcelleanlæg, men samtidig ikke producere mere end man bruger på årsbasis.

Kan det betale sig at investere i et nettilsluttet solcelleanlæg?

JA! Som følge af prisudviklingen i 2012, kan investeringen tilbagebetales i løbet af ca. 10-12 år. Derefter får man gratis strøm i de næste 15-20 år. En investering uden risiko for tab i de næste 25-30 år (hvis man til sammenligning ser på de mange tab på børserne, aktierne osv.)

Må man selv montere et nettilsluttet solcelleanlæg?

Man må gerne selv montere et nettilsuttet solcelleanlæg med undtagelse af netinverteren som skal tilsluttes til 230V-nettet af en autoriseret elektriker.

Solcelleindustrien trin for trin

I grove træk kan solcelleindustrien deles op i en fødekæde med fire trin:

I grove træk kan solcelleindustrien deles op i en fødekæde med fire trin:
1. Raffinaderier
Raffinaderier destillerer rent silicium ud af sand. Der findes mindre end ti raffinaderier i verden. Råproduktet hedder »polysilicium«, og er en semiconductor grade silicium med en ekstrem renhed.
2. Siliciumkrystalproduktion
Der dyrkes siliciumkrystaller af det rå silicium (blandt andet Topsil i Danmark). Herefter skæres krystaller i stykker på typisk 125×125 mm. Tykkelsen er oftest 270 my.
3. Solcelleproducenter
Solcelleproducenter tilføjer aktive lag, diodelag og metalkontaktering til silliciumkrystallerne.
4. Solpanelproducenter
Solpanelproducenter monterer mange solceller med ledninger i et panel. Panelproducenterne er tæt på kunderne, og kan designe paneler efter behov.

Hvad betyder “Photovoltaic”?

Det betyder elektricitet fra lys. Ved at bruge den photovoltaiske teknologi (solceller) kan man bruge solens lys til at forsyne energi til forskellige elektroniske apparater.

Hvad kan man bruge en omformer til?

Omformeren bruges til at lave om på strømmen fra 12V til 230V. Det vil sige, at hvis du har et apparat som kun kan forsynes ved 230V og gerne vil have strøm fra et 12V batteri, så skal du bruge en omformer eller en inverter.

Hvad skal man bruge af udstyr for at få strøm?

For at få strøm i f. eks. kolonihavehus, sommerhus, båd eller campingvogn skal du have et solcellemodul, et batteri, en laderegulator, inverter og kabler.
Komplette systemer kan du se på følgende link: https://solcelle.dk/wordpress/produkt-kategori/solcelleanlaeg-12-24v/

Skal man bruge en inverter i batteridrevet solcelleanlæg?

Hvis man har apparater som bruger 230V-vekselspænding, er man nødt til at bruge en inverter til forsyning af strøm. Man kan undgå at bruge inverter ved at bruge apparater og pærer til 12V direkte.
12V LED-pærer, 12V TV-apparater, 12V-opladere til bærbare Pc’er, 12V-kaffemaskiner og 12V-køleskabe er eksempler på apparater som ikke skal bruge inverter.
Inverterne bruger selv strøm, selv om man ikke bruge strøm fra dem. Derfor husk at slukke dem hvis du ikke bruger strøm.

Kan en solcelle oplade uden direkte sollys? F.eks. når der er skyet?

Solcellerne skal have fuld solskin for at kunne levere strøm. Nogle typer solceller (amorfe-solceller) kan også levere lidt strøm når der er lidt overskyet. De leverer ca. 10-20% af det de kan levere ved fuldt solskin.

Hvad er en laderegulator?

Laderegulatorer til batteridrevet solcelleanlæg beskytter batteriet mod overopladning fra solcellen (mest om sommeren) og mod afladning af batteriet ved for meget strømforbrug (så man undgår at batteriet går i stykker).

Hvad betyder back-contact solceller ?

Indtil for nylig havde alle kommercielt producerede krystallinske solceller denne konstruktion med front-kontakter og metalstænger som overfører elektricitet. Men takket være den seneste teknologiske udvikling, har der været en nytilkommen til det globale solenergi-marked: back-kontakt solceller. I disse solceller er både positive og negative kontakter trykt på bagsiden, derfor udsættes 100% af solcelleområdet for lys, hvilket bringer solcelle-effektiviteten op.

Almindelig solcelle

Almindelig solcelle

Back_contact_solcelle

Back_contact_solcelle






Hvad er forskellen mellem mono og poly krystallinske solceller

EFFEKTIVITET:
Monokrystallinske solceller er generelt mere plads-effektive end polykrystallinske. En kvadratmeter af monokrystallinske solceller vil generere omkring 190W hvorimod en kvadratmeter af polykrystallinske solceller vil generere omkring 180W.

Mono Poly krystallinsk celle

Mono og Poly krystallinske celler

ÆSTETIK:
Et monokrystallinsk solpanel har generelt et pænere udseende, da det er sort i farven, hvor polykrystallinske er mørkeblåt. Imidlertid er farven på polykrystallinske celler blevet formørket markant de seneste år, og de ser nu meget mørkere ud end før.
TEMPERATUR
Polykrystallinske solceller har generelt en lavere temperatur-koefficient end monokrystallinske solceller.
Hvis man har en 1kW monokrystallinske modul på samme tag side om side med en 1kW af polykrystallinsk modul vil de monokrystallinske moduler være lidt mindre i forhold til de polykrystallinske, eftersom det er mere pladsbesparende.
Dog vil 1 kW polykrystallinske celler generelt generere mere elektricitet i løbet af året sammenlignet med 1 kW monokrystallinske solpaneler på grund af dens bedre temperaturbestandighed.
PRISER
Monokrystallinske solceller koster normalt mere end en polykrystallinsk solcelle. Prisforskellen for en 250W solcellemodul kan være på ca. 100kr.

Hvor meget energi bringer et solcellemodul egentlig?

Solmoduler testes i laboratoriet under standard testbetingelser. Bestrålingen (1.000 W / m2) og temperaturen (25 grader Celsius) spiller en rolle, og forekomsten er naturligvis ideel. Der opnås en spidsværdi, der udtrykkes som Watt Peak (Wp). Ingen praktiske forhold som modulets placering, tåge, skygge eller tilsmudsning overvejes. Som tommelfingerregel kan der tages en middelværdi for moduler for Tyskland, der svarer til 4 gange værdien af ​​den nominelle effekt. Dette betyder, at et modul på 60 watt genererer en 240 watt-time (Wh / d) strøm i Tyskland, hvilket svarer til en strøm på ca. 20 ampere (240 Wh divideret med den nuværende systemspænding, i dette tilfælde 12 VDC). Dette tager ikke højde for modultypen.

Har jeg brug for et ekstra batteri til anlægget, eller kan jeg bruge mit eksisterende batteri?

I princippet har du ikke brug for et nyt batteri til solcelleanlægget, hvis der allerede er batteri i dit køretøj, båd, feriehus osv. Dog kan et ekstra batteri bruges som en buffer til solstrømmen. Jo større buffer, jo mere kan du gemme. Hvis du overvejer at installere et andet batteri, skal du huske, at disse skal have samme styrke og skal være så tæt som muligt. Du kan ikke samle et bly / syre-batteri med et gelbatteri. Disse to ville aflade hinanden og bryde sammen inden for meget kort tid. Sørg også for, at fremstillingsdatoen ikke er for langt fra hinanden, fordi et nyt og et gammelt batteri også kan aflades fra hinanden.

Hvilken type batteri skal jeg bruge?

Hvert batteri har visse fordele og ulemper. Som regel indbygges gelbatterier allerede fra fabrikken som et belastningsbatteri. Faktum er dog, at et gelbatteri ifølge producentens erklæringer har brug for en opladning i henhold til IOU-karakteristikken hver tiende til tolv uge for pålideligt at udføre sit arbejde over en længere periode. AGM-batterier, på grund af deres lave interne modstand er ideelle til sådanne applikationer. Derudover er der en meget høj effekttæthed, en optimal brug af plads og en god cykluskapacitet. Som regel er omkostningerne lavere end for eksempel f.eks. for gelbatterier.

Hvor mange moduler skal jeg have for at dække mine behov?

Dette afhænger af summen af ​​dit elforbrug. Modulernes antal og effekten afhænger af, hvor længe du vil være selvforsynet, eller om du kun bruger dit system på bestemte dage. Du kan montere flere moduler parallelt og dermed øge den samlede ydelse. Se også Dimensionering af 12V solcelleanlæg

Hvilken batteristørrelse har jeg brug for?

Det afhænger af dit forbrug. Jo større kapacitet batteriet (banken) har, jo mere og længere kan du bruge strøm. Naturligvis spiller pladsbehovet også en rolle, fordi du ikke kan installere det andet eller tredje batteri overalt. Derfor skal du tegne en lille energibalance af belastningerne og beregne Batteriets Ah-værdi ganget 3-4 gange for at være på den sikre side. Så ved du, hvor stort dit batteri skal være og kan handle i overensstemmelse hermed. Husk, at et lille batteri er opladet hurtigere, og hvis anlægget er større, bruges det overskydende ikke strøm ikke. Solcelleanlægget er altid kun så godt som dets strømlager, som man stiller til rådighed. Om vinteren kan et lille solcellemodul bruges til at holde batteriet i drift. Som regel kræver nutidige anlæg batteristørrelser fra 100 Ah og opefter, da forbruget konstant stiger.. Se også Dimensionering af 12V solcelleanlæg

Hvorfor har jeg brug for et solcelleanlæg i autocamperen?

Min sidste autocamper havde også en, men jeg har aldrig brugt den. Dette er nu et typisk eksempel, hvor et anlæg blev designet så godt, at cyklussen med opladning og afladning blev nøjagtigt koordineret. Anlægget har bragt kunden i løbet af dagen nok udbytte og sandsynligvis endda lidt mere til at bruge det om aftenen. De dage med lidt lys, var batterierne ikke tilgængelig. Med et godt designed solcellesystem behøver man ikke bekymre dig om strømforbruget i autocamperen.

Hvilket solcelleanlæg skal jeg have ?

Solcelleanlæg med 50 Wp solpanel
Ideel til små autocamper eller både
Anvendelsesperiode: april til september
Elektricitet forbruges af lys, pumper og radio
Anbefalede systemer:
Solcelleanlæg SC50/B - 50Watt med batteri og beslag

Solcelleanlæg med 100 Wp solpanel
Ideel til små til mellemstore autocamper eller både
Anvendelsesperiode: april til september
Elektricitet forbruges af lys, pumper, radio, TV / SAT
Anbefalede systemer:  Solcelleanlæg grundpakke 115W/12V, MPPT, MED batteri
Solcelleanlæg SC100 Solarix, 100Watt, UDEN batteri

Solcelleanlæg med 200 Wp solpaneler
Ideel til mellemstore til store autocamper, campingvogn eller både
Anvendelsesperiode: året rundt
Elektricitet forbruges af lys, pumper, radio, TV / SAT
Anbefalede systemer: Solcelleanlæg SC200 Solarix med batteri 200Ah/12V og inverter 1,0kW

Solcelleanlæg med mere end 200 Wp solpaneler
Ideel til mellemstore til store autocamper, campingvogn, kolonihave,  eller skibe
Anvendelsesperiode: året rundt, (mindre strøm om vinteren )
Elektricitet forbruges af lys, pumper, radio, TV / SAT, kompressor, køleskab
Anbefalede systemer: Solcelleanlæg SC540 Solarix med batteri 200Ah/24V og inverter 2,4kW